Poslanci PSK zriadili organizáciu na správu a údržbu ciest II. a III. triedy

08.10.2003 Celý región

Rozpočtovú organizáciu určenú na správu a údržbu ciest druhej a tretej triedy na území Prešovského kraja zriadili na svojom zasadnutí 7. októbra poslanci toh...
Rozpočtovú organizáciu určenú na správu a údržbu ciest druhej a tretej triedy na území Prešovského kraja zriadili na svojom zasadnutí 7. októbra poslanci tohto vyššieho územného celku (VÚC). Nová organizácia začne pôsobiť od 1. novembra t. r. , teda dva mesiace pred tým ako prejdú na VÚC kompetencie v tejto oblasti. Jej názov je Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) a sídlom bude Prešov. Za takto predložený návrh hlasovalo 29 poslancov, 18 sa zdržalo a piati boli proti.

Organizácia bude napojená na rozpočet PSK a hlavným účelom jej jestvovania bude výkon vlastníckych práv PSK k bezmála 2490 kilometrov týchto ciest na území Prešovského kraja. Jej súčasťami sa stane sedem súčasných pracovísk správy a údržby Slovenskej správy ciest so sídlami v Prešove, Humennom, Svidníku, Vranove nad Topľou, Bardejove, Starej Ľubovni a v Poprade s dovedna 31 strediskami, pričom právnu subjektivitu bude mať len SaÚC PSK Prešov. Predseda dopravnej komisie zastupiteľstva PSK Peter Sokol konštatoval, že tieto cesty v kraji sú najhoršej kvality v rámci celého Slovenska.
Poslanec Michal Gondek navrhol za klub poslancov Strany demokratickej ľavice zriadiť sedem organizácií v doterajších sídlach a dobudovať odbor dopravy úradu PSK, ktorý by ich riadil a žiadal prepracovať v tomto zmysle zriaďovateľskú listinu. \"Nazdávam sa, že ideme zakladať niečo umelé, \" vyhlásil. Predseda PSK Peter Chudík (ex HZDS, dnes Ľudová únia) mu v rozprave oponoval a podľa jeho názoru je lepšie mať jednu organizáciu ako sedem. \"Nepredpokladám ani korunu navŕšenia, \" povedal. Informoval, že v súčasnosti je v týchto siedmich strediskách zamestnaných 754 ľudí a náklady na ich mzdy činia 150 miliónov Sk a na samotnú údržbu je určených 211 miliónov Sk. Gondekov návrh neprešiel. Za bolo 16 poslancov, piati boli proti a 31 sa zdržalo.
Chudík v diskusii tiež odmietol návrh poslanca Jána Gajdzika (nezávislý) odložiť tento materiál a nerokovať o ňom. Nedá sa to podľa neho z časového hľadiska. Podporil ho poslanec Štefan Kubík (SDKÚ).

(jj)
 

Vyberte región